DobbleFrancouzská hra láskyČeský film - otázky a odpovědiČesko - otázky a odpovědiMonopoly 2Cold War: CIA vs KGBJak nedostat infarktActivityScrabble OriginalWarCraftByl jednou jeden životAxis

Doskové hry

Doskovými stolnými hrami sa človek baví už takmer 5000 rokov. Hrali sa v starom Egypte, Číne alebo i v Grécku a Ríme. Najstaršie dochované hry, ako sú napríklad egyptský Senet alebo čínské Go, sa dajú hrať i dnes a zub času im vôbec neubral na zábavnosti. I napriek tomu je náročnosť súčasných hráčov spoločenských doskových hier už trochu inde a hry za tých pár tisíc rokov prešli značnou evolúciou. Ale i moderné doskové hry len tak nespadli z neba a za ich vznikom stojí mnoho práce. Poďme sa pozrieť, odkiaľ k nám prišli moderné stolové hry, ktorými si tak radi spríjemňujeme chvíle s priateľmi i rodinou.

Za kolísku moderných doskových hier by sme nepochybne mohli označit Nemecko. Moderné hry sa tu začali vymýšľať, vyrábať a hrať už v 19. storočí. Avšak prvnou hrou, ktorá získala značný úspech i za hranicami Nemecka, je známa stolovka Osadníci z Katanu. Táto hra vyšla v roku 1995 a vymyslel ju Klaus Teuber. Dnes Osadníkov z Katanu pozná každý, kto aspoň zavadil o spoločenské hry, a stále patrí medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie hry na trhu. O popularite svedčí i množstvo rozšírení, ktoré súčasným hráčom dokážu ešte viac skvalitniť zážitok z hrania.

Naši západní susedia dali svetu ale i ďalšie moderné stolné hry, medzi ktorými nesmieme zabúdať napríklad na Carcassonne. I táto hra je v našich krajoch a hájoch veľmi známa a hraná. Hru vymyslel v roku 2000 Klaus Wrede a už v roku 2001 dostala ocenenie Hra roku a Hra nemeckej verejnosti. I Carcassonne sa dočkalo mnohých herných rozšírení.

Nielen Nemci vedia tvoriť skvelé doskové hry. Z Ameriky totiž pochádza hra, ktorá svojou popularitou smelo konkuruje vyššie spomínaným titulom a možno ich i prekoná. Reč nie je o ničom inom než o úžasnom Monopoly. Tejto hry sa údajne predalo už viac ako štvrť miliardy kusov a vyšla v mnohých verziách. Súčasní hráči však nie sú závislí len na pár populárnych tituloch, ale môžu si vyberať zo širokej ponuky hier, ktoré sa dovážajú z celého sveta. Dokonca i slovenskí autori v súčasnej dobe produkujú mnoho kvalitných hier.